- Ρος
- (Ross). Επώνυμο 2 Άγγλων εξερευνητών.
1. Τζέιμς (Λονδίνο 1800 – Έιλσμπερι 1862). Ήταν ένας από τους πιο τολμηρούς και τυχερούς εξερευνητές των πόλων και συνέβαλε πολύ στη γνώση του αρκτικού καναδικού αρχιπελάγους και της παράκτιας διαμόρφωσης της Ανταρκτικής. Αρχικά συνόδευσε τον Τζον Ρος, στην εξερευνητική αποστολή του 1829-33 σε αναζήτηση της Βορειοδυτικής Διόδου. Χάρη σ’ αυτόν προσωπικά διαπιστώθηκε η ακριβής θέση του βόρειου μαγνητικού πόλου, που τότε βρισκόταν στη δυτική ακτή της χερσονήσου Μπούθια και σήμερα 800 χλμ. προς ΒΒΔ. Μεταξύ 1840 και 1842 εξερεύνησε τις ανταρκτικές θάλασσες, επικεφαλής των πλοίων Erebus και Terror. Αφού έφτασε στην Τασμανία, προχώρησε στα Ν στη θάλασσα που φέρει το όνομά του, ακολουθώντας την ακτή της Γης της Βικτορίας και έφτασε έως τους συμπαγείς πάγους στα Ν του σημερινού νησιού Ρος, όπου υψώνονται δυο ηφαιστειακά ανάγλυφα, στα οποία δόθηκαν τα ονόματα των πλοίων του· περιέπλευσε ύστερα προς Α την παγοκρηπίδα που ονομάστηκε Ρος προς τιμήν του (Ross Ice Shelf), φτάνοντας σε νότιο πλάτος 78°, το μέγιστο στο οποίο είχαν φτάσει έως τότε οι εξερευνητές. Το 1841 έκανε εκ νέου την ίδια διαδρομή, φτάνοντας το πλάτος των 78° 9’, και το 1842 διέσχισε προς Α το Νότιο Ειρηνικό. Στο τέλος του έτους αυτού, σε άλλο ταξίδι, έφτασε στη Γη Γκράχαμ, διέσχισε τη θάλασσα Γουέντελ και έφτασε μπροστά στην ακτή της Πριγκίπισσας Μάρθας, δεν συνέχισε όμως και επέστρεψε στην Αγγλία.
2. Τζον. (Στράνρερ, Σκοτία 1777 – Λονδίνο 1856). Ασχολήθηκε κυρίως με την αναζήτηση της Βορειοδυτικής Διόδου. Εκτέλεσε την πρώτη αποστολή με δυο πλοία, το ένα από τα οποία κυβερνούσε ο O.E. Πάρι· το 1818 έφτασε στον Κόλπο Μπάφιν, ανακαλύπτοντας τα ανατολικά στόμια των πορθμών Τζόουνς (Jones Sound) και Λάνκαστερ (Lancaster Sound) και διέσχισε το τελευταίο αυτό θαλάσσιο τμήμα έως το στόμιο του Πρινς Ρίτζεντ Ίνλετ. Εκτέλεσε μια δεύτερη αποστολή το 1829, μαζί με τον ανιψιό του Τζέιμς Ρος, και έφτασε, μέσο του πορθμού Λάνκαστερ και του Πρινς Ρίτζεντ Ίνλετ, στην ανατολική ακτή της χερσονήσου Μπούθια, βόρειου άκρου της βορειοαμερικανικής ηπείρου, όπου το πλοίο έμεινε αποκλεισμένο από τους πάγους επί τρία χρόνια. Οι δυο Ρος τότε εξερεύνησαν τη χερσόνησο Μπούθια και προχώρησαν προς τα Δ στους επιπλέοντες πάγους του σημερινού Στενού Τζέιμς Ρος, έως ότου έφτασαν στο νησί του βασαλιά Γουλιέλμου. Ξαναπήραν τον δρόμο της επιστροφής με έλκηθρα, περνώντας πάλι από τον πορθμό Λάνκαστερ, που ήταν τότε παγωμένος και κατά τα τέλη του 1833 επιβιβάστηκαν ενός φαλαινοθηρικού και ξαναγύρισαν στην Αγγλία. Την αναζήτηση της «διόδου» επιχείρησε μάταια ο Ρ. για τρίτη φορά το 1850.
Ακουαρέλλα αγνώστου, που απεικονίζει τον Τζέιμς Ρος (Γεωγραφική Εταιρεία, Λονδίνο).
O Τζον Ρος, τολμηρός Άγγλος θαλασσοπόρος και εξερευνητής, έχει συνδέσει το όνομά του με την προσπάθεια του ανθρώπου να αποκαλύψει την άγνωστη φυσιογνωμία της Ανταρκτικής,
Dictionary of Greek. 2013.